TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Mire utal a puttonyszám?

A puttonyszám az alapbor és az aszúszemek arányát mutatja meg, egyben utal az aszú maradékcukor-tartalmára.

 

Az aszúszemeket régen körülbelül 27 liter űrtartalmú faputtonyokba gyűjtötték. A szemeket összezúzták, majd egy kádban 3-6 puttonnyit vegyítettek belőlük egy gönci hordó (136 liter) azonos évjáratból származó musthoz vagy borhoz.

 

Az eljárás jelenleg is ugyanez, az egyetlen különbség, hogy ma már kilogrammban és literben mérjük az aszúszemeket és az alapbort, illetve mustot.

 

A Disznókő Tokaji Aszúk 5 és 6 Puttonyos változatban készülnek.


Bezárás