TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Tokaj neve világban

Tokaj - Magyarország leghíresebb védett eredet-megjelölése.

 

A szlovák „Tokajské"

- Tokajské - Az első világháború után a Tokaji Borvidék egy kis része az akkori Csehszlovákiához került. Ennek a csekély részterületnek a határait időközben messze kiterjesztették, úgyhogy ma, Szlovákiában a terület sokszorosa eredeti kiterjedésének. A borok stílusa és a borkészítési szabályok hasonlóak a magyarországiakhoz, de nem egészen ugyanazok. A szlovák névhasználat szabályozásának ügyében folyamatosak a tárgyalások.

 

A francia „Tokay"

- A Pinot Gris korábbi neve Elzászban Tokay d'Alsace volt, amit a védett eredet-megjelölésre vonatkozó Európai Unió-s szabályok miatt kellett megváltoztatni. A 2007-ben véget ért átmeneti időszakban az elzászi Pinot Gris címkéjén a Tokay-Pinot Gris forma szerepelt.

 

Az olasz „Tocai"

Korábban Tocai Friulano volt a Sauvignon Vert (Friulano) szőlőfajta neve Olaszország Friuli-Venezia Giulia tartományában.

 

Az ausztrál „Tokay"

- A Tokay a Muscadelle szőlőfajta korábbi neve volt Ausztráliában.

- A Liqueur Tokay egy Muscadelle szőlőfajtából készült erősített ausztrál bornak, a Liqueur Muscat-nak volt a korábbi neve.

- Korábban a Muscadelle szőlőből készült ausztrál asztali bort Tokay table wine-nak nevezték. A Tokaji elnevezést védő Európai Unió-s szabályok bevezetése óta gyakran nevezik Topaque-nak.

 


Bezárás