TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő Tokaji Late Harvest Sárgamuskotály

  • Az évjárat jellemzői

   2017-es év gazdag borokat és jó mennyiséget hozott, ami a változékony és szélsőséges időjárási körülményeknek kitett tenyészidőszak után igazán kellemes meglepetést volt. Nagyon hideg január, enyhe tavaszelő, majd ismét lehűlés után a nyári időjárás nagyon változékony volt, a száraz, forró időszakokat, gyakran követték heves záporok. A szőlő a szokásosnál korábban érett, a botritisz a már teljesen érett bogyókon telepedett meg és intenzíven fejlődött, botritisszel vastagon átszőtt, krémes összetételű és gyönyörű aromákkal rendelkező szőlőt adva.

  • Borkóstolás

   Halvány aranysárga szín. Nagyon intenzív virágos illat, friss, de komplex aromák citrusos jegyekkel, nektarinnal. A korty gazdag, de könnyed és friss kandírozott citromos, fűszeres ízekkel, mandarinnal. Közepesen édes, friss savakkal egyensúlyozva. Nagyon kellemes és harmonikus bor.

  • Szőfajták

   100 % Sárgamuskotály

  • Borkészítés

   A bogyónként válogatott szemeket erjedő mustba tettük, áztattuk, majd préseltük. Az így kinyert igen gazdag levet fokozatosan az október 3-i szüretből származó musthoz adagoltuk annak erjedése közben. Az erjedés kicsi, rozsdamentes acéltartályokban történt.

  • Érlelés

   A bort egy évig rozsdamentes acéltartályokban érleltük 2019 márciusában palackoztuk.

  • Szüret

   1) Nagyon aprólékosan, szemenként szüreteltük a gazdag, botritiszesedett szőlőt szeptember 20 és 30 között.
   2) A botritisszel intenzíven belepett fürtöket és fürtrészeket október 3-án válogattuk ki.

  • Analízis

   Alkohol:12 %
   Maradék cukor: 106 g/l
   Sav: 8,38 g/l

  • Tökéletes aperitif önmagában vagy falatkákkal, jól behűtve egy nyári estén a teraszon üldögélve. Nagyszerűen párosítható olyan csemegékhez, mint sonkák, olívabogyó, szárított paradicsom, pástétomok. Főételek közül tenger gyümölcseihez, halakhoz, csirkékhez és enyhén fűszerezett étekhez, kecskesajthoz és gyümölcs alapú desszertekhez passzol leginkább.

   Igyuk fiatalon, a palackozást követő 5 éven belül.
   A Tokaji Késői Szüret legjobban jól behűtve (11- 13°C) élvezhető. Felbontás után hűtőben tartva 2 héten belül fogyasszuk el.

Disznókő Tokaji Late Harvest Sárgamuskotály