Sárga Borház Tokaji Late Harvest
Furmint
Az évjárat jellemzői
A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt. A virágzás május 14-én kezdődött, amire Tokajban eddig nem volt példa. A nyár forró volt és száraz, viszont nagyobb hőhullámoktól mentes. A szőlő technológiai érettsége az utóbbi tíz év átlagánál 5 héttel korábban volt. A meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát: a száraz fehérborainkat frissesség és jó savgerinc jellemzik.
Szőfajták
100% Furmint
Borkészítés
A fürtök 90%-át bogyóztuk, majd préselés előtt rövid ideig áztattuk, a fennmaradó fürtöket egészben préseltük. Acéltartályban erjesztettük.
Érlelés
A bort 6 hónapig érleltük acéltartályban, részben régebbi tölgyfahordókban. 2020 febuárjában palackoztuk.
Szüret
A gazdag, botritiszesedett, töppedt fürtöket vagy fürtrészeket októbert 10 és November 7 között, gondosan válogatva szüreteltük.
Analízis
Alkohol: 12.91%
Maradék cukor: 94 g/l
Összes sav: 5.89 g/lKiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.
