TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Sárga Borház Tokaji Late Harvest
Furmint

    • Az évjárat jellemzői

      A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt. A virágzás május 14-én kezdődött, amire Tokajban eddig nem volt példa. A nyár forró volt és száraz, viszont nagyobb hőhullámoktól mentes. A szőlő technológiai érettsége az utóbbi tíz év átlagánál 5 héttel korábban volt. A meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát: a száraz fehérborainkat frissesség és jó savgerinc jellemzik.

    • Szőfajták

      100% Furmint

    • Borkészítés

      A fürtök 90%-át bogyóztuk, majd préselés előtt rövid ideig áztattuk, a fennmaradó fürtöket egészben préseltük. Acéltartályban erjesztettük.

    • Érlelés

      A bort 6 hónapig érleltük acéltartályban, részben régebbi tölgyfahordókban. 2020 febuárjában palackoztuk.

    • Szüret

      A gazdag, botritiszesedett, töppedt fürtöket vagy fürtrészeket októbert 10 és November 7 között, gondosan válogatva szüreteltük.

    • Analízis

      Alkohol: 12.91%
      Maradék cukor: 94 g/l
      Összes sav: 5.89 g/l

    • Kiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
      Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
      A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.

Sárga Borház Tokaji Late Harvest Furmint