TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Dorgó Édes Szamorodni

  • 2018
  • 2017
  • 2015
    • Az évjárat jellemzői

      A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt. A virágzás május 14-én kezdődött, amire Tokajban eddig nem volt példa. A nyár forró volt és száraz, viszont nagyobb hőhullámoktól mentes. A szőlő technológiai érettsége az utóbbi tíz év átlagánál öt héttel korábban volt. A meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát. Kiváló minőségű aszúborok évjárata, hiszen rendkívül koncentrált, alacsony nedvességtartalmú, töppedt bogyókat válogathattunk.

      A nyugati fekvésű Dorgó-dűlőben teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk. A Zétát október 9-én, a Furmintot október 24-én és november 7-én szüreteltük.

    • Borkészítés

      A fürtöket lebogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után préseltük. Az erjedés rozsdamentes acéltartályokban folyt.

    • Szőfajták

      80% Furmint, 20% Zéta

    • Érlelés

      A bort 12 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban érleltük. 2022 márciusában palackoztuk.

    • Borkóstolás

      Sárga-arany szín. Fűszeres, gyümölcsös illat, őszibarackos, mangós jegyekkel, amit vaníliás és mézes aromák követnek. Szájban gazdag, egyensúlyos, remek szerkezetű, lecsengésében némi tanninnal.
      (2022. június)

    • Analízis

      Alkohol: 12,8 %
      Maradék cukor: 137 g/l
      Összes sav: 6,85 g/l
      pH: 3,38

    Dorgó  Édes Szamorodni