TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

SZŐLŐFAJTÁINK


A Disznókő Birtokon a Tokaj-Hegyalján engedélyezett hat szőlőfajta közül négy található meg: a furmint, a hárslevelű, a zéta és a sárgamuskotály.
A legjobb szőlőminőség érdekében a termésmennyiséget szigorúan korlátozzuk.  


70% furmint

A borvidék legelterjedtebb fajtája. Későn érik, gyönyörűen aszúsodik, és savakban gazdag. Boraink szerkezetének legfőbb összetevője, mindemellett kitűnő, ízgazdag, üde száraz borokat is ad. Sajátos jellemvonása, hogy híven képes tükrözni a terroirt, a Disznókő vulkanikus karakterének megjelenítésére pedig különösképpen alkalmas. 


13% hárslevelű

Ugyancsak helyi fajta. Kellemes, virágos illatot kölcsönöz a bornak. Jellemző aromái: gyógynövények, bodza, méz, virágok. A Hárslevelű kevésbé botritizálódik, mint a furmint. Száraz bora elegáns és üde, emiatt az Inspiration száraz borunkhoz rendszeresen használjuk. Ezen kívül késői szüretelésű borokat (édes szamorodni) készítünk belőle, de ez adja az aszúkészítés alapborainak is egy részét. 


14% zéta

A furmint és a bouvier 1986 óta engedélyezett keresztezése. Korán érik, és rendkívül könnyen aszúsodik. Ízgazdagsága mellett az aszúborokat krémes struktúrával is felruházza. Jól érzi magát a hűvösebb agyagos talajokon. Nálunk főleg a lejtők aljában található, nagy részük 1985-ben lett telepítve.

1% sárgamuskotály

Korai érésű, gyönyörűen illatos szőlőfajta. Azonos a Dél-Franciaországban Muscat blanc à petits grains néven ismert fajtával. A borvidék 5%-án termesztik. Késői szüretelésű bort készítünk belőle, de Disznókő Aszúk készítéséhez nem használjuk ezt a karakteres aromájú fajtát.

2% egyéb vegyes fajták