TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos

  • 2016
  • 2015
  • 2013
  • 2012
  • 2008
  • 2006
  • 2002
  • 2000
  • 1999
  • 1993
    • Az évjárat jellemzői

      Friss savú, lendületes borokat adó évjárat. A vegetációs időszak csapadékos időjárása ellenére a szőlő szépen fejlődött a kellően magas hőmérsékletnek köszönhetően. A nyár végi esőzések következtében hamar megjelent a botrytis, de az érés viszonylag késői volt. A 2016-os évjárat kiváló édes borokat, ugyanakkor üde savkarakterű, nagyon jó száraz borokat adó évjárat.

    • Borkóstolás

      Világos arany köntös. Illatában friss sárgabarack, csonthéjas gyümölcsök, zöldfűszerek, szantálfa és méz. Íze intenzív és gazdag, nagy savasságú, jó szerkezetű. A lecsengése hosszú és fűszeres, nem túl édes.
      (2020 július)

    • Szőlőfajta

      Aszú szemek: 100 % Furmint
      Alap must: 100% Furmint

    • Borkészítés

      A különböző eredetű és minőségű aszúszemek külön lettek feldolgozva. Az aszúszemeket aktívan erjedő mustban áztattuk 60 órán keresztül, rendszeres körfejtéssel segítve a feltárást. Hosszú préselés után az erjedés részben rozsdamentes acéltartályban, részben tölgyfahordóban zajlott november végéig.

    • Érlelés

      A bort 2 évig 225 literes tölgyfahordóban érleltük, 17%-ban új magyar tölgyfahordóban. 2019 januárjában történt a házasítás, júniusban palackoztuk.

    • Szüret

      Az aszúszemeket szeptember 12. és október 24. között válogattuk. A nyugati fekvésű Dorgó dűlőben 3 alkalommal, a déli fekvésű dűlőkön -köztük a Kapiban- két menetben történt az aszúszemek szedése. Az első szedés szeptember 23-án ért véget, mely során jó botririsz jelenléttel és nagyon magas savval rendelkező aszúszemeket válogattunk. A későbbi szedések intenzíven botritizált, ugyanakkor tökéletesen szárított szemeket eredményezett, tiszta gyümölcsös ízzel, még mindig nagyon jó savassággal, de érettebb karakterrel. A szemenként válogatott aszúszemeket feldolgozásukig rozsdamentes acélkádakban tároltuk.

    • Analízis

      Alkohol: 12,5%
      Maradék cukor: 177 g/l
      Összes sav: 10,67 g/l

    • Sokkal több, mint egy egyszerű desszertbor. Önmagában, de meglepően sokféle étellel is fogyasztható. Nagyszerűen passzol krémes szószokkal (kifejezetten mandulaszósszal) készített fehérhúsokhoz, illetve naranccsal- vagy áfonyaszósszal kínált szárnyasokhoz. Szintén kitűnő halhoz, például pirospaprikában pácolt füstölt lazachoz és tengergyümölcseihez, libamájhoz, rizottóhoz, ázsiai jellegű ételekhez. Kitűnő párosítás sós, érlelt vagy kéksajtokkal (pl. Roquefort). Könnyen párosítható gyümölcsökkel (mint kajszibarack, körték, gyümölcssaláták) vagy gyümölcs alapú desszertekkel (pl. kajszibarackos lepény). Jó választás desszertek helyett vagy egy minőségi szivar után kortyolni.
      Legjobban jól behűtve élvezhető (11- 13°C). Felbontás után hűtőben tartva legalább egy hétig megőrzi frissességét. Már fogyasztható, de a Disznókő Tokaji 6 puttonyos Aszút 30 évig vagy még tovább érlelhetjük.

Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos