Disznókő Kapi Vineyard Tokaji Aszú
6 Puttonyos
- 2015
- 2011
- 2005
Az évjárat jellemzői
2015 minden idők egyik legforróbb és legszárazabb tenyészidőszaka volt Tokaj-Hegyalján. A szüret kezdetén a forróság hatására friss és gyümölcs-hangsúlyos száraz borokat és csodálatosan gazdag, telt és ízes aszúszemeket kaptunk; az idő esősebbre fordulásával az intenzív botritiszesedés rengeteg, tökéletesen kiegyensúlyozott késői szüretelésű és szamorodni bort, lágyabb, de aromás aszúszemeket eredményezett.
Borkóstolás
(2018. július)
A bor világos aranyszínű, zöldes árnyalattal. Illata vonzó, viragos, a vanília és Fehér húsú gyümölcsök jegyeivel. Íze intenzív, gazdag, igen gyümölcsös, az ananászra és mangóra emlékeztető zamatokkal. A szájat teljesen kitölti, szerkezete az érett és kerek, de határozott savakra valamint finom tanninokra épül.Szőlőfajta
100 % Furmint, az aszúszemek és az alapmust egyaránt.
Borkészítés
Az aszúszemeket egészben (feltárás, zúzás nélkül) zajosan erjedő mustban áztattuk 2 napon át, majd hosszú préselést követően rozsdamentes acéltartályokban és részben kishordókban erjesztettük December közepéig. Az erjedés a szokásosnál jóval hosszabb ideig tartott.
Érlelés
A bort 2 évig érleltük 225 literes tölgyfahordókban, melyeknek 25%-a új hordó volt. 2018 májusában palackoztuk.
A szőlő eredete
A „Kapi Vineyard" a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150-180 méter magasságban található. Talaja valamelyest könnyebb, mint a birtok többi területéé: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban különösen gazdag, ez pedig - a dűlő földrajzi helyével és fekvésével együtt - egyedülállóan ritkává teszi ezt az aszúkülönlegességet. A bor teljes egészében a borvidék legnemesebb fajtájából, Furmintból készült, ami talán a legtisztábban tükrözi vissza a termőhely sajátosságait. A Furmint későn érő bogyói könnyen aszúsodnak, miközben megőrzik friss savszerkezetüket.
Szüret
A Disznókő Kapi Vineyard Aszúhoz felhasznált, rendkívül gazdag, enyhén botritiszes, ugyanakkor teljesen töppedt bogyók kivétel nélkül a szeptember végi első szedésből és válogatásból származnak. Az alapborhoz felhasznált szőlőt sokkal később, November első felében szedtük. A szemenként válogatott aszúszemeket feldolgozásukig rozsdamentes acélkádakban tároltuk.
Analízis
Alkohol: 11 %
Maradék cukor: 187 g/l
Összes sav: 7.65 g/l
