TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Sárga Borház Édes Szamorodni

  • 2017
  • 2016
    • Az évjárat jellemzői

      2017-es év gazdag borokat és jó mennyiséget hozott, ami a változékony és szélsőséges időjárási körülményeknek kitett tenyészidőszak után igazán kellemes meglepetést volt. Nagyon hideg január, enyhe tavaszelő, majd ismét lehűlés után a nyári időjárás nagyon változékony volt, a száraz, forró időszakokat, gyakran követték heves záporok. A szőlő a szokásosnál korábban érett, a botritisz a már teljesen érett bogyókon telepedett meg és intenzíven fejlődött, botritisszel vastagon átszőtt, krémes összetételű és gyönyörű aromákkal rendelkező szőlőt adva.

    • Borkóstolás

      Ragyogó arany színű. Intenzív virágos és trópusi gyümölcsös illatjegyek, mangóval, kandírozott naranccsal, fűszerekkel. A szájban gazdag, meglehetősen széles, de jól kiegyensúlyozott, friss savakkal, integrált édességgel.
      (2020. június)

    • Szőlőfajta

      27 % Furmint, 73 % Zéta

    • Borkészítés

      A fürtök 60% -át bogyóztuk, majd néhány órán keresztül áztattuk a préselés előtt. A többi fürtöt egészben préseltük, az egészet rozsdamentes acéltartályokban erjesztettük.

    • Érlelés

      A borokat tételenként 9 hónapon keresztül érleltük 225 literes tölgyfahordóban, hagyományos tokaji földalatti pincében. Majd összeházasítottuk, amelyet még 1 év tartályos érlelés követett. 2019 májusában palackoztuk.

    • Szüret

      Az intenzíven botritiszesedett fürtöket több fázisban, október 2. és 28. között válogattuk.

    • Analízis

      Alkohol: 13,5 %
      Maradék cukor: 121 g/l
      Összes sav: 8,1 g/l

    • Kiváló aperitif, tökéletes társa a libamájnak. Remekül illik a tejszínes mártással és citrommal készített tengeri halételekhez, kacsához, gyümölcsökhöz, a nem túl édes desszertekhez, különféle sajtokhoz. Fogyasztásra kész a palackozástól kezdve, de a hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben még fejlődik, komplexebbé válik.
      A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.

Sárga Borház Édes Szamorodni