Sárga Borház Édes Szamorodni
- 2017
- 2016
Az évjárat jellemzői
2017-es év gazdag borokat és jó mennyiséget hozott, ami a változékony és szélsőséges időjárási körülményeknek kitett tenyészidőszak után igazán kellemes meglepetést volt. Nagyon hideg január, enyhe tavaszelő, majd ismét lehűlés után a nyári időjárás nagyon változékony volt, a száraz, forró időszakokat, gyakran követték heves záporok. A szőlő a szokásosnál korábban érett, a botritisz a már teljesen érett bogyókon telepedett meg és intenzíven fejlődött, botritisszel vastagon átszőtt, krémes összetételű és gyönyörű aromákkal rendelkező szőlőt adva.
Borkóstolás
Ragyogó arany színű. Intenzív virágos és trópusi gyümölcsös illatjegyek, mangóval, kandírozott naranccsal, fűszerekkel. A szájban gazdag, meglehetősen széles, de jól kiegyensúlyozott, friss savakkal, integrált édességgel.
(2020. június)Szőlőfajta
27 % Furmint, 73 % Zéta
Borkészítés
A fürtök 60% -át bogyóztuk, majd néhány órán keresztül áztattuk a préselés előtt. A többi fürtöt egészben préseltük, az egészet rozsdamentes acéltartályokban erjesztettük.
Érlelés
A borokat tételenként 9 hónapon keresztül érleltük 225 literes tölgyfahordóban, hagyományos tokaji földalatti pincében. Majd összeházasítottuk, amelyet még 1 év tartályos érlelés követett. 2019 májusában palackoztuk.
Szüret
Az intenzíven botritiszesedett fürtöket több fázisban, október 2. és 28. között válogattuk.
Analízis
Alkohol: 13,5 %
Maradék cukor: 121 g/l
Összes sav: 8,1 g/lKiváló aperitif, tökéletes társa a libamájnak. Remekül illik a tejszínes mártással és citrommal készített tengeri halételekhez, kacsához, gyümölcsökhöz, a nem túl édes desszertekhez, különféle sajtokhoz. Fogyasztásra kész a palackozástól kezdve, de a hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben még fejlődik, komplexebbé válik.
A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.
