TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Sárga Borház Tokaji Aszú 6 Puttonyos

  • Az évjárat jellemzői

   Minden idők egyik legforróbb és legszárazabb tenyészidőszaka volt Tokaj-Hegyalján és nagyon korai szüretet hozott. A szeptemberi szedések eredményeként friss és gyümölcs-vezérelt száraz borokat, csodálatosan gazdag, telt és ízes aszúszemeket kaptunk. Októbertől az idő esősebbre fordulásával az intenzív botritiszesedés rengeteg, tökéletesen kiegyensúlyozott késői szüretelésű bor alapanyagot és lágyabb, de aromás aszúszemeket eredményezett.

  • Borkóstolás

   Arany színű. Nagyon finom illatok: virágos-vegetális jegyekkel (trópusi fa, szantálfa), vanília, fűszerek. Szájban kerek, integrált savakkal, friss csonthéjas ízekkel. Nagyon kellemes és kiegyensúlyozott, még nagyon fiatal, de teljes mértékben élvezetes.
   (2018 július)

  • Szőfajták

   aszúszemek: 56 % Furmint, 44 % Hárslevelű
   alapbor: 50 % Furmint, 50 % Hárslevelű

  • Borkészítés

   Az aszúszemeket finoman megzúztuk, majd friss borban áztattuk 12 órán keresztül. Hosszú préselés után az erjedés rozsdamentes acéltartályokban zajlott december közepéig.

  • Érlelés

   A bort 2 éven át 225 literes tölgyfahordókban érleltük, melyek 25%-a új fa volt. 2018 májusában palackoztuk.

  • Szüret

   Az 5 puttonyoshoz használt aszúbogyók többségét a szüret második felében, október közepétől november 12-ig válogattuk. A furmintból ez már az aszúbogyók második vagy harmadik generációja volt, a hárslevelűnél az első. A szemenként szedett aszúszemeket rozsdamentes acélkádakba tettük, megvárva az alapbor elkészültét. Ebben a több hétig tartó időszakban tudtuk kinyerni az eszenciát.

  • Analízis

   Alkohol : 11.6 %
   Maradék cukor: 160 g/l
   Összes sav: 6,95 g/l

  • Az élénk savakkal egyensúlyba lévő édességgel a Sárga Borház Tokaji Aszú 6 puttonyos sokkal több, mint egy egyszerű desszertbor. Ihatja önmagában, vagy ételek meglepően széles választékával, pl. libamáj, fehér húsok tejszínes mártással, narancsos-áfonyás szárnyasételek, mandulás őzsült. Remek társa a halaknak, mint például a paprikában pácolt füstölt lazac, a tenger gyümölcseinek és az enyhén fűszeres, kelet-ázsiai ételeknek. Kiváló érett sós kemény- vagy kéksajtokkal, mint például a Roquefort. Fogyassza egyszerűen gyümölcsökkel (sárgabarack, körte vagy gyümölcssaláták) vagy gyümölcs alapú desszertekkel (például sárgabarack torta). Kiegészítheti a klasszikusokat, mint a mogyorós sütemény, a crème brûlée, a tiramisu. Már élvezhető, de jelentős érlelési potenciállal rendelkezik (legalább 30 év). Ha a legtöbbet szeretné kihozni belőle, szervírozza hidegen (11-13 ° C). A bor a palack felbontása után még legalább hétig megőrzi frissességét a hűtőszekrényben.

Sárga Borház Tokaji Aszú 6 Puttonyos