Disznókő Tokaji Late Harvest
- 2019
- 2018
- 2017
Az évjárat jellemzői
Hideg tél után a meleg, tavaszias idő korán érkezett, amit hűvös és esős május, forró június és meglehetősen változékony július és augusztus követett. Korai érésű volt az évjárat. Az őszi időjárás kedvezett a szőlő botritiszesedésének: a meleg, csapadékos szeptembert nagyon meleg vénasszonyok nyara követte októberben. Ez bőséges, tökéletesen aszúsodott szőlőt eredményezett.
A gazdagon botritizált fürtöket és fürtrészeket október 21. és november 13. között válogattuk.Borkóstolás
Mély aranysárga szín. Intenzív, gyümölcsös illat, kajszi, nektarin és citrusos aromákkal. Szájban gazdag,
roppanós savak és friss gyümölcsíz. Nyúlánk, vertikális szerkezetű, mégis kitölti a szájat, íze hosszan megmarad.
(2022 április)Szőfajták
91% Furmint, 9% Hárslevelű
Borkészítés
Az egész fürtök kétharmadát bogyózás nélkül préseltük, míg a legkoncentráltabb fürtöket bogyóztuk, majd préselés előtt rövid ideig héjon áztattuk. Acéltartályban erjesztettük.
Érlelés
A bort 6 hónapon keresztül érleltük 4-6 éves, 225 literes tölgyfahordókban, hagyományos Tokaji pincében. 2020 májusában házasítottuk, az érlelés acéltartályban folytatódott. 2022 áprilisában palackoztuk.
Analízis
Alkohol: 13,5%
Maradék cukor: 130 g/l
Összes sav: 6,7 g/lTökéletes aperitif önmagában vagy falatkákkal, jól behűtve egy nyári estén a teraszon üldögélve. Nagyszerűen párosítható olyan csemegékhez, mint sonkák, olívabogyó, szárított paradicsom, pástétomok. Főételek közül tenger gyümölcseihez, halakhoz, csirkékhez és enyhén fűszerezett étekhez, kecskesajthoz és gyümölcs alapú desszertekhez passzol leginkább.
Igyuk fiatalon, a palackozást követő 5 éven belül.
A Tokaji Késői Szüret legjobban jól behűtve (11- 13°C) élvezhető. Felbontás után hűtőben tartva 2 héten belül fogyasszuk el.
