TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni

  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
    • Az évjárat jellemzői

      2017-es év gazdag borokat és jó mennyiséget hozott, ami a változékony és szélsőséges időjárási körülményeknek kitett tenyészidőszak után igazán kellemes meglepetést volt. Nagyon hideg január, enyhe tavaszelő, majd ismét lehűlés után a nyári időjárás nagyon változékony volt, a száraz, forró időszakokat, gyakran követték heves záporok. A szőlő a szokásosnál korábban érett, a botritisz a már teljesen érett bogyókon telepedett meg és intenzíven fejlődött, botritisszel vastagon átszőtt, krémes összetételű és gyönyörű aromákkal rendelkező szőlőt adva.

    • Borkóstolás

      Világos arany színű. Kifinomult illatú, fehér gyümölcsök, őszibarack, vadvirágok, méz, csonthéjasok aromáival. Szájban gazdag, élénk, de kerek savakkal, némi vaníliás jeggyel, hosszú lecsengéssel. Harmonikus, még nagyon fiatal bor.

    • Szőlőfajta

      100% Furmint

    • Borkészítés

      A fürtöket lebogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után préseltük. A legtöbb tétel rozsdamentes acéltartályban erjedt, a többi másod-, harmadtöltésű hordókban.

    • Érlelés

      A bort 12 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban
      Palackozva 2019 júniusában.

    • Szüret

      Teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk október 2. és 28. között a birtok legjobb termőhelyeiről.

    • Analízis

      Alkohol:12,73%
      Maradékcukor:146 g/l
      Savtartalom:7,38 g/l

    • Kiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
      Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
      A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.

Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni