TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir
Disznókő: A birtok madártávlatból

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni

  • 2021
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
    • Az évjárat jellemzői

      2021-ben a szőlő az átlagosnál jóval később fakadt, kicsit később virágzott és érett. A június-július hónapok száraz melegét viszonylag hűvös augusztus és szeptember követte, aminek hatására erőteljes, friss savakat őriztek meg a szemek. A botritisz viszonylag későn érkezett, de fokozatosan nagyon tiszta, gazdag, szép savakkal rendelkező aszúszemeket eredményezett.
      Teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk a birtok legjobb dűlőiről, október 22. és november 23. között.

    • Borkóstolás

      Világos arany szín. Illatában friss körte, ananász, méz és egy csipetnyi vanília. Ízében friss, közepesen testes, elegáns, jó savakkal, az utóízben „botritiszes keserű" lecsengéssel.
      (2023 október)

    • Szőfajták

      100% Furmint

    • Borkészítés

      A tételek felét lebogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után-, a maradék mennyiséget bogyózás nélkül préseltük. A tételek 90%-a rozsdamentes acéltartályban erjedt, a többi másod-, harmadtöltésű hordókban.

    • Érlelés

      A bort 12 hónapig hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban
      Palackozva 2023 szeptemberében.

    • Analízis

      Alkohol: 12,4%
      Maradékcukor: 141 g/l
      Összes sav: 7,6 g/l
      pH: 3,25

    • Kiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
      Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
      A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.

Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni