TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni

  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
    • Az évjárat jellemzői

      A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt. A virágzás május 14-én kezdődött, amire Tokajban eddig nem volt példa. A nyár forró volt és száraz, viszont nagyobb hőhullámoktól mentes. A szőlő technológiai érettsége az utóbbi tíz év átlagánál 5 héttel korábban volt. A meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát. Kiváló minőségű aszúborok évjárata, hiszen rendkívül koncentrált, alacsony nedvességtartalmú, töppedt bogyókat válogathattunk.

      Teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk október 12. és november 7. között a birtok legjobb termőhelyeiről.

    • Borkóstolás

      Mély sárga-arany szín. Fűszeres, gyümölcsös illat, vérnarancs, mandarin, méz és szantálfa aromákkal. Ízében gazdag, élénk és strukturált, a lecsengésében némi tanninnal.
      (2022 február)

    • Szőfajták

      93% Furmint; 7% Hárslevelű

    • Borkészítés

      A fürtöket lebogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után préseltük. A legtöbb tétel rozsdamentes acéltartályban erjedt, a többi másod-, harmadtöltésű tölgyfahordókban.

    • Érlelés

      A bort 12 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban
      Palackozva 2021 szeptemberében.

    • Analízis

      Alkohol: 13,1%
      Maradékcukor: 153 g/l
      Összes sav: 7,05 g/l

    • Kiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
      Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
      A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.

Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni