Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013
- 2012
Az évjárat jellemzői
2017-es év gazdag borokat és jó mennyiséget hozott, ami a változékony és szélsőséges időjárási körülményeknek kitett tenyészidőszak után igazán kellemes meglepetést volt. Nagyon hideg január, enyhe tavaszelő, majd ismét lehűlés után a nyári időjárás nagyon változékony volt, a száraz, forró időszakokat, gyakran követték heves záporok. A szőlő a szokásosnál korábban érett, a botritisz a már teljesen érett bogyókon telepedett meg és intenzíven fejlődött, botritisszel vastagon átszőtt, krémes összetételű és gyönyörű aromákkal rendelkező szőlőt adva.
Borkóstolás
Világos arany színű. Kifinomult illatú, fehér gyümölcsök, őszibarack, vadvirágok, méz, csonthéjasok aromáival. Szájban gazdag, élénk, de kerek savakkal, némi vaníliás jeggyel, hosszú lecsengéssel. Harmonikus, még nagyon fiatal bor.
Szőlőfajta
100% Furmint
Borkészítés
A fürtöket lebogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után préseltük. A legtöbb tétel rozsdamentes acéltartályban erjedt, a többi másod-, harmadtöltésű hordókban.
Érlelés
A bort 12 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban
Palackozva 2019 júniusában.Szüret
Teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk október 2. és 28. között a birtok legjobb termőhelyeiről.
Analízis
Alkohol:12,73%
Maradékcukor:146 g/l
Savtartalom:7,38 g/lKiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.
