TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
    • Az évjárat jellemzői

      Hideg tél után a meleg, tavaszias idő korán érkezett, amit hűvös és esős május, forró június és meglehetősen változékony július és augusztus követett. Korai érésű volt az évjárat. Az őszi időjárás kedvezett a szőlő botritiszesedésének: a meleg, csapadékos szeptembert nagyon meleg vénasszonyok nyara követte októberben. Ez bőséges, tökéletesen aszúsodott szőlőt eredményezett.
      Teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk október 9. és 10. között a birtok déli fekvésű termőhelyeiről.

    • Borkóstolás

      Világos arany szín. Illatában friss kajszi, citrusok, méz és egy csipetnyi vanília. Ízében friss, hangsúlyos savakkal, kellemes, fűszeres lecsengéssel.

    • Szőfajták

      100% Furmint

    • Borkészítés

      A fürtöket lebogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után préseltük. A tételek 85%-a rozsdamentes acéltartályban erjedt, a többi másod-, harmadtöltésű hordókban.

    • Érlelés

      A bort 24 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban
      Palackozva 2022 júniusában.

    • Analízis

      Alkohol: 12,8%
      Maradékcukor: 131 g/l
      Összes sav: 8 g/l

    • Kiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
      Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
      A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.

Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni