Disznókő 1413 Tokaji Ēdes Szamorodni
- 2018
- 2017
- 2016
- 2015
- 2014
- 2013
- 2012
Az évjárat jellemzői
A 2018-as év az általunk tapasztalt legforróbb és legkorábbi érést hozó évjárat volt. A virágzás május 14-én kezdődött, amire Tokajban eddig nem volt példa. A nyár forró volt és száraz, viszont nagyobb hőhullámoktól mentes. A szőlő technológiai érettsége az utóbbi tíz év átlagánál 5 héttel korábban volt. A meleg és a korai érés ellenére a szőlő megőrizte savtartalmát. Kiváló minőségű aszúborok évjárata, hiszen rendkívül koncentrált, alacsony nedvességtartalmú, töppedt bogyókat válogathattunk.
Teljesen botritiszesedett fürtöket vagy fürtrészeket válogattunk október 12. és november 7. között a birtok legjobb termőhelyeiről.Borkóstolás
Mély sárga-arany szín. Fűszeres, gyümölcsös illat, vérnarancs, mandarin, méz és szantálfa aromákkal. Ízében gazdag, élénk és strukturált, a lecsengésében némi tanninnal.
(2022 február)Szőfajták
93% Furmint; 7% Hárslevelű
Borkészítés
A fürtöket lebogyóztuk, majd rövid héjon áztatás után préseltük. A legtöbb tétel rozsdamentes acéltartályban erjedt, a többi másod-, harmadtöltésű tölgyfahordókban.
Érlelés
A bort 12 hónapon keresztül hagyományos földalatti pincében érleltük, 225 literes másod- és harmadtöltésű tölgyfahordókban
Palackozva 2021 szeptemberében.Analízis
Alkohol: 13,1%
Maradékcukor: 153 g/l
Összes sav: 7,05 g/lKiváló aperitif. Tökéletes párosítás libamájhoz. Szintén kitűnő kísérője tejszínes-citromos szószos tengeri fogásoknak, gyümölccsel készült kacsának és nem túl édes desszerteknek, gyümölcsöknek, sajtoknak.
Palackozás után azonnal fogyasztható. A hordós érlelésnek köszönhetően a következő 10-15 évben komplexebb, gazdagabb lesz.
A teljes élvezethez behűtve kínáljuk, 11-13°C-on. Bontás után két hétig tartható hűtőben.
