Disznókő Tokaji Dry Furmint
- 2021
- 2020
- 2019
- 2018
Az évjárat jellemzői
2021-ben a szőlő az átlagosnál jóval később fakadt, kicsit később virágzott és érett. A június-július hónapok száraz melegét viszonylag hűvös augusztus és szeptember követte, aminek hatására erőteljes, friss savakat őriztek meg a szemek. A száraz borok egyenesek, bár savaik meglepően magasak, mégis érettek, teltek.
A száraz Furmint szőlőit szeptember 21. és 23. között szüreteltük. A nyugati kitettségű Dorgó dűlőben kezdtük, majd a délre néző Kapi alsóbb tábláiban folytattuk és a szintén déli, magas fekvésű Lajos dűlő öreg szőlőiben és a Hangács új telepítésű szőlőiben fejeztük be. Mivel jónéhány helyen ekkor már megjelent a botritisz, már most is válogatnunk kellett és csak a szépen érett, nem botritiszes fürtöket szüreteltük le. A szőlő szép volt, jóízű és érett, bár meglepően magas volt a savtartalma.Borkóstolás
Világos szalma színű, zöld árnyalattal. Illatában citrusok, friss csonthéjas gyümölcsök, körte aromáira emlékeztető jegyekkel. Szájban az élénk friss savakat teltség ellensúlyozza, hosszú lecsengéssel.
(2022. március)Szőfajták
100% Furmint
Borkészítés
Az egyes területek termését külön, bogyózás nélkül egész fürtösen préseltük és tartályban erjesztettük. Az erjedés általában lassú volt, jóval hosszabban tartott a szokásosnál. A magas savtartalom ellenére almasavbontást nem végeztünk.
Érlelés
A külön készített furmint tételeket decemberben házasítottuk össze és a teljes tételt nagy tartályban, finom seprőn érleltük február közepéig.
Palackozás 2022. márciusában 750 ml-es „száraz tokaji" palackban üvegdugó zárással.Analízis
Alkohol: 13%
Maradék cukor: 3 g/l
Összes sav: 8,1 g/lA Disznókő Tokaji Dry Furmint egy könnyen fogyasztható bor, minden alkalomra tökéletes: szomjoltásra egy forró nyári napon, kísérő könnyű fogásokhoz, nagyszerű egy grillezős baráti estéhez. Kiváló aperitif, nagyszerű kísérő akár könnyű szósszal készített halas fogások (pl. hering), a tenger gyümölcseihez (kifejezetten osztrigához vagy kaviárhoz), de remekül párosítható szárnyasokhoz, vadmadarakhoz és salátákhoz is.
A Disznókő Tokaji Dry Furmintot legjobb hidegen (10°C) felszolgálni. Felbontás után érdemes azonnal elfogyasztani. Igyuk fiatalon, hogy frissessége és ásványossága a legjobban érvényesüljön.
