TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő Tokaji Dry Furmint

  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
    • Az évjárat jellemzői

      2021-ben a szőlő az átlagosnál jóval később fakadt, kicsit később virágzott és érett. A június-július hónapok száraz melegét viszonylag hűvös augusztus és szeptember követte, aminek hatására erőteljes, friss savakat őriztek meg a szemek. A száraz borok egyenesek, bár savaik meglepően magasak, mégis érettek, teltek.
      A száraz Furmint szőlőit szeptember 21. és 23. között szüreteltük. A nyugati kitettségű Dorgó dűlőben kezdtük, majd a délre néző Kapi alsóbb tábláiban folytattuk és a szintén déli, magas fekvésű Lajos dűlő öreg szőlőiben és a Hangács új telepítésű szőlőiben fejeztük be. Mivel jónéhány helyen ekkor már megjelent a botritisz, már most is válogatnunk kellett és csak a szépen érett, nem botritiszes fürtöket szüreteltük le. A szőlő szép volt, jóízű és érett, bár meglepően magas volt a savtartalma.

    • Borkóstolás

      Világos szalma színű, zöld árnyalattal. Illatában citrusok, friss csonthéjas gyümölcsök, körte aromáira emlékeztető jegyekkel. Szájban az élénk friss savakat teltség ellensúlyozza, hosszú lecsengéssel.
      (2022. március)

    • Szőfajták

      100% Furmint

    • Borkészítés

      Az egyes területek termését külön, bogyózás nélkül egész fürtösen préseltük és tartályban erjesztettük. Az erjedés általában lassú volt, jóval hosszabban tartott a szokásosnál. A magas savtartalom ellenére almasavbontást nem végeztünk.

    • Érlelés

      A külön készített furmint tételeket decemberben házasítottuk össze és a teljes tételt nagy tartályban, finom seprőn érleltük február közepéig.
      Palackozás 2022. márciusában 750 ml-es „száraz tokaji" palackban üvegdugó zárással.

    • Analízis

      Alkohol: 13%
      Maradék cukor: 3 g/l
      Összes sav: 8,1 g/l

    • A Disznókő Tokaji Dry Furmint egy könnyen fogyasztható bor, minden alkalomra tökéletes: szomjoltásra egy forró nyári napon, kísérő könnyű fogásokhoz, nagyszerű egy grillezős baráti estéhez. Kiváló aperitif, nagyszerű kísérő akár könnyű szósszal készített halas fogások (pl. hering), a tenger gyümölcseihez (kifejezetten osztrigához vagy kaviárhoz), de remekül párosítható szárnyasokhoz, vadmadarakhoz és salátákhoz is.

      A Disznókő Tokaji Dry Furmintot legjobb hidegen (10°C) felszolgálni. Felbontás után érdemes azonnal elfogyasztani. Igyuk fiatalon, hogy frissessége és ásványossága a legjobban érvényesüljön.

Disznókő Tokaji Dry Furmint