TÖRTÉNELEMTerroirBorainkBORKÉSZÍTÉS
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
TÖRTÉNELEM
Boraink
Boraink
Boraink
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
BORKÉSZÍTÉS
Terroir
Terroir
Terroir

Iratkozzon fel az AXA Millésimes hírlevelére

Disznókő Tokaji Dry Inspiration

  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
    • Az évjárat jellemzői

      A rendkívül esős 2019-es év vége után 2020 enyhe és száraz téllel indult, majd május végéig nagyon száraz és hűvös volt az idő. A nyár csapadékos és az átlagosnál hűvösebb volt, a szőlő valamivel később érett, mint az előző években. Szüret közben is párás volt az idő, sokat válogattuk a szőlőfürtöket, így friss, savas, gyümölcsös száraz borokat tudtunk készíteni.

      A Disznókő öt, kifejezetten ehhez a borhoz kiválasztott dűlőjéről külön szüreteltünk és külön dolgoztuk fel a szőlőt. A teljesen érett, egészséges fürtök kézi betakarítása a nyugati lejtőkön, szeptember 16-án kezdődött, majd a déli lejtőn szeptember 23-án és 25-én folytatódott. A szőlőt kis, 20 kg-os ládákba szüreteltük.

    • Borkóstolás

      Világos szalmasárga szín. Illatában virágos, fehér gyümölcsök, körte és némi finom, tölgyes felhanggal. Ízében harmonikus, jó egyensúlyú, kerek savakkal, strukturált, kellemes textúrájú, a lecsengésében némi sóssággal.
      (2022. március)

    • Szőfajták

      90% Furmint, 10% Hárslevelű

    • Borkészítés

      A Furmintot egész fürtösen, bogyózás nélkül préseltük. A Hárslevelű nagy részét bogyóztuk és préselés előtt néhány óráig héjon áztattuk. Minden tétel eltérő borászati eljárással lett készítve, különböző fajélesztőkkel illetve spontán erjesztéssel kísérletezve. Az erjesztés 2-5 éves, 225-500 literes tölgyfa hordókban történt. Néhány hordóban spontán módon almasavbontás is lezajlott.

    • Érlelés

      A különböző tételeket 2021 decemberében házasítottuk, majd 3 hónapig használt tölgyfahordókban érleltük , az érlelés acéltartályban folytatódott. 2022 februárjában palackoztuk.

    • Analízis

      Alkohol: 12,8 %
      Maradék cukor: 2 g/l
      Összes sav: 6,3 g/l

    • Aperitif-ként, tenger gyümölcseihez vagy szárnyasokkal; vadhússal, sertés vagy borjúételek mellé. A legjobb hidegen (10°C) felszolgálni. Felbontás után pár napig élvezhető. Azonnali fogyasztásra is ajánljuk. de a 2-3 év palackos érlelést meghálálja.

Disznókő Tokaji Dry Inspiration