Disznókő Tokaji Dry Inspiration
- 2020
- 2019
- 2018
- 2017
Az évjárat jellemzői
A rendkívül esős 2019-es év vége után 2020 enyhe és száraz téllel indult, majd május végéig nagyon száraz és hűvös volt az idő. A nyár csapadékos és az átlagosnál hűvösebb volt, a szőlő valamivel később érett, mint az előző években. Szüret közben is párás volt az idő, sokat válogattuk a szőlőfürtöket, így friss, savas, gyümölcsös száraz borokat tudtunk készíteni.
A Disznókő öt, kifejezetten ehhez a borhoz kiválasztott dűlőjéről külön szüreteltünk és külön dolgoztuk fel a szőlőt. A teljesen érett, egészséges fürtök kézi betakarítása a nyugati lejtőkön, szeptember 16-án kezdődött, majd a déli lejtőn szeptember 23-án és 25-én folytatódott. A szőlőt kis, 20 kg-os ládákba szüreteltük.Borkóstolás
Világos szalmasárga szín. Illatában virágos, fehér gyümölcsök, körte és némi finom, tölgyes felhanggal. Ízében harmonikus, jó egyensúlyú, kerek savakkal, strukturált, kellemes textúrájú, a lecsengésében némi sóssággal.
(2022. március)Szőfajták
90% Furmint, 10% Hárslevelű
Borkészítés
A Furmintot egész fürtösen, bogyózás nélkül préseltük. A Hárslevelű nagy részét bogyóztuk és préselés előtt néhány óráig héjon áztattuk. Minden tétel eltérő borászati eljárással lett készítve, különböző fajélesztőkkel illetve spontán erjesztéssel kísérletezve. Az erjesztés 2-5 éves, 225-500 literes tölgyfa hordókban történt. Néhány hordóban spontán módon almasavbontás is lezajlott.
Érlelés
A különböző tételeket 2021 decemberében házasítottuk, majd 3 hónapig használt tölgyfahordókban érleltük , az érlelés acéltartályban folytatódott. 2022 februárjában palackoztuk.
Analízis
Alkohol: 12,8 %
Maradék cukor: 2 g/l
Összes sav: 6,3 g/lAperitif-ként, tenger gyümölcseihez vagy szárnyasokkal; vadhússal, sertés vagy borjúételek mellé. A legjobb hidegen (10°C) felszolgálni. Felbontás után pár napig élvezhető. Azonnali fogyasztásra is ajánljuk. de a 2-3 év palackos érlelést meghálálja.
